KAKO SE OGLAŠAVATI NA BOOKING.COM

Uvod
Svaki prodajni kanal je drugačiji, stvoren je za sebe, da se ističe po nečemu drugačijem i novijem, isto kao i vlasnici privatnih smještaja. To je ono čemu i mi težimo. Konstantno jačamo postojeće poveznice i stvaramo nove, tako da sve poteškoće i nedoumice u kojima se pronađete, riješimo mi i razjasnimo ih do kraja.
Booking.com djeluje u 212 zemalja i dostupan je u preko 40 jezika. U prosjeku, tjedan im prođe s 4.5 milijuna rezervacija. Ukoliko svoje smještajne jedinice ne oglašavate preko Booking.com platforme, saznajte zbog čega bi trebali ili zbog čega bi ih MI umjesto VAS trebali oglasiti.
Što treba razmotriti prije oglašavanja na Booking.com?
 • Za početak, provizija. Kreće su u iznosu 10%-18%, te se naplaćuje tek pri dolasku gosta.
 • Vlasnik smještaja ili manager koji vodi smještaj je taj koji naplaćuje gostima, pa u tome slučaju trebate imati uslugu “pružatelj plaćanja”, kao što su PayPal, Due, Stripe i ostali.
 • Najbitnije pravilo Booking.com je da se sve rezervacije koje idu preko njihove platforme moraju prihvatiti.
Sažetak postupka
 1. Kreiranje Booking.com računa i računa channel manager-a koji će se koristiti
 2. Povezivanje ta dva računa
 3. Odluka o cjenovnom modelu
 4. Zadnja provjera svih podataka i potvrda o ispravnosti svih podataka
Početak
Za početak Vas unosimo u svoju bazu podataka u našem channel manageru. Mi koristimo jedan od najboljih u ovome poslovnome svijetu. Sve je potpuno usklađeno, nikada neće doći do preklapanja kod rezervacija (overbooking), te Vaše smještaje oglašavamo na preko 50 svjetskih portala kao što su Booking.com, Airbnb, tripadvisor, HomeAway i mnogi drugi. Sve se automatski odrađuje i Vi ne brinete o ničemu. Nakon što Vaše smještajne kapacitete dodamo u bazu podataka, oni se šalju na portale.
Minimalni zahtjevi potrebni za oglašavanje
 • Broj spavaćih soba
 • Krevetnina za svaku sobu
 • Broj kupaonica
 • Vrijeme prijave i odjave gosta
 • Najmanje 10 sadržajnih stavki (kombinacija sobnih i općih specifičnih sadržajnih stavki)
 • 10 slika minimalne rezolucije 2048×1536 pixel-a
 • “Glavna” slika koja će biti postavljena u channel manager-u
 • Bez vodenih žigova, datuma, detaljima o kontaktu te logo-a na slikama
 • Polica u slučaju otkazivanja rezervacije
Oglašavanje
Stope (cijene)
Prvotna stavka je određivanje cijena smještaja. Booking.com sadrži različite cjenovne modele koje možete koristiti.
 1. Cijena po gostu – Različit cjenovni plan za svakog gosta
 2. Cijena po noćenju – Različite cijene po noćenju, s tim da možete dodavati dodatne (extra) goste, na primjer, soba za 2, broj gostiju 3.
 3. Cijena za vremenski period koji se odnosi na jednu rezervaciju
Napomena: Možete čak i dodavati popuste ili promocije
Nakon dogovora valute koju ćete koristiti, podatci se prosljeđuju dalje (dnevne stope, kalendar i minimalan broj dana po rezervaciji).
Proces rezervacija i zaključivanje istih
Kada se primi upit za rezervaciju, dogovaraju se sve pojedinosti s gostom preko Booking.com – a, a u bilo kojem trenutku se mogu pogledati detaljne informacije o gostu.
Kada gost stigne na lokaciju, Booking.com šalje račun za komisiju (10%-15%) unutar 24h, te se gostu šalje e-mail da napiše osvrt cijelog procesa.
Zapamtite, dobri osvrti su ključ većem broju rezervacija.
Napomena: Može se od gosta tražiti CVC kod njegove/njene kreditne kartice, s tim da se to radi pojedinačno za svaku smještajnu jedinicu.
Plaćanje
Vi, kao vlasnik ili manager, naplaćujete gostima. Detalji kreditne kartice se nalaze u našem sustavu. Proviziju koju ste dogovorili s nama plaćate nama direktno, a bilo kakve dodatne provizije za dodane usluge plaćate direktno Booking.com portalu.
Pravila Booking.com portala
Morate pristati na sva pravila ovog portala, zbog toga što je to Instant Booking platforma. Na Vama je odgovornost, kao vlasnika ili managera smještaja, da su sve pristojbe, dostupnost i ostali traženi podatci točno prikazani. Ukoliko radite s nama, trebate i nama svakako dati točne podatke.
Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije od Vaše strane zbog nekog razloga, tada morate Vi direktno kontaktirati Booking.com, to ne možemo učiniti mi. Naravno, uz to dolazi određena naknada koju trebate platiti. U slučaju da gostu Booking.com osigura drugi smještaj, trebat ćete platiti razliku. Tek kada Booking.com odobri otkazivanje rezervacije, tada mi imamo dopuštenje da je također uklonimo.
Napomena: Ako napravite otkazivanje rezervacije zbog bilo kojeg razloga, Booking.com će Vam to uvijek naplatiti.